Sted

Den gamle by

Projekt

Tårnborg – 1974 lejligheder

År

2013

Teknologier

Touchwall, Kinect, XNA, .net, Flash

TouchwallTouchwallTouchWallFilmvisning i Sneums tv-stueProjektion af kollektivister i fællesbadAfspilning af LP'er på interaktiv pladespiller i kollektivetMulighed for at prøve tøj fra 1970'erne i det interaktive prøverumTocuhWall opslagstavleProjektion af middagsseance på spisebord ved kernefamilienFilmvisning i kernefamiliens køkkenTårnborg

Tårnborg – 1974 lejligheder

Til Den gamle by's nye 70'er bydel har Cordura udviklet spændende interaktive løsninger, der sammen med museets gennemførte udstilling, tager publikum tilbage i tiden til året 1974.

I forbindelse med Den Gamle Bys projekt 'Den moderne bydel', har Cordura udviklet en række interaktive installationer til tre af lejlighederne i bygningen 'Tårnborg'.

I de tre lejligheder møder vi dels den tidligere skoleinspektør Frk. Sneum, kernefamilien og beboere fra kollektivet 'Skansen'.

I udstilingen træder publikum ind i en tidslomme af møbler, apperater, kunst, lugte, stemninger og meget mere fra 70'erne. Og igennem de interaktive installationer bliver publikum en deltagende del af udstillingen, hvor alle sanser bliver aktiveret. De interaktive installationer giver også udstilingen et moderne touch og underbygger samtidig illusionen om en anden tid. Den nye bydel er ifølge Den Gamle By en aktiv legeplads for de besøgende, som kommer til at opleve 70'erne fra en helt ny vinkel og således får en sjov og anderledes oplevelse af Danmark i 70'erne.

Nedenfor er de enkelte installationer kort beskrevet:

Det interaktive prøverum/tøjskab

I det interaktive prøverum i kollektivet kan de besøgende opleve datidens hippi-tøj på egen krop. Ved at stille sig foran den interaktive skærm, afspejles brugeren på skærmen iført forskelligt tøj tidstypisk fra 70'erne - og oprindeligt båret af kollektivets tidligere beboere. Den besøgende kan skifte tøj ved hjælp af en simpel 'swipe' håndbevægelse med enten højre eller venstre hånd, og et nyt sæt tøj kommer frem og dækker den besøgendes krop - akurat som på en påklædningsdukke.

Opslagstavle

Opslagstavlen - placeret i kollektivets fællesrum - giver et politisk indblik i nogle af 70'ernes dilemmaer. De forskellige emner præsenteres som flyers, plakater, løbesedler m.m., der alle er placeret tilfædigt på opslagstavlen. De besøgende kan vælge de enkelte emner ved at klikke på genstandende på opslagstavlen, som herefter blæses op i stor med en uddybende tekst om emnet.

Opslagstavlen er baseret på Corduras TouchWall løsning.

Pladespiller

Pladespilleren på Vibekes værelse i kollektivet giver de besøgende mulighed for at høre et udvalg af musiknumre fra 70'erne. Den besøgende tager det ønskede cover og holder det over/scanner det over pladeafspilleren. Pladespilleren sætter nu igang og afspiller det ønskede nummer, imens den besøgende kan drømme sig tilbage i tiden.

Fælles brusebad

På kollektivets badeværelse kører en video, der er bagprojiceret på bruseforhænget, af to kollektivister i færd med at tage et fællesbad. Kvinden og manden har en dialog om datidens hverdags emner typiske for kollektiv-beboere.

Filmen er produceret i samarbejde med Fenris Film.

Skrivebordet

I den tidligere skoleinspektør Frk. Sneums lejlighed er der monteret en stor touchskærm i et skrivebord på 'herreværelset', som har tilhørt skoleinspektørens far. Skrivebordet giver et personligt indblik farens liv som politiker igennem 70'erne.

På skrivebordet kan de besøgende søge viden om farens professionelle erhverv og politiske holdninger. Ud fra den politiske agenda på skrivebordet, kan brugeren danne sig et indtryk af hvad Frk. Sneum var præget af under hendes opvækst.

Skrivebordet er baseret på Corduras TouchWall løsning.

Tv-stue

I Frk. Sneums tv-stue har Cordura i samarbejde med OT Lab monteret en moderne skærm i et fjernsyn fra 70'erne. På skærmen afspilles en husholdningsfilm fra 70'er arkivet.

Lydkulisse

Spisestuen i Frk. Sneums lejlighed danner ramme om en lydkulisse, der afspiller tidens almindelige lyde - hørt indefra en lejlighed. De besøgende kan således ane overboens guitarspil og fester, lanternen der trækker ud, hunens gøen, bilernes summen fra gaden og mange flere lyde.

Spisebordsscene

I kernefamiliens lejlighed er spisebordet virtuelt dækket til middag, og der udspilles en helt almindelig hverdagsscene inspireret fra familiens eget liv. Filmen afspilles på bordet vha. en projektor i loftet.

Køkkenfilm

I køkkenet er der monteret en skærm i vitrine-hjørneskabet, der afspiller en række husmoderfilm om madlavning.

Videopræsentationer

Til hver lejlighed har Cordura produceret en præsentationsvideo af beboerne. Her fortæller respondenterne om dem selv, deres bolig og om deres hverdag i 1974.

Interviewene og optagelser af foretaget af Den Gamle By, mens Cordura har stået for redigering og efterbehandling.